Architects ConsultantsSuppliersAssociationsSchoolsHelp

LOGIN / REGISTER
IDID.com.au
Logo Image

RO MURRAY ARCHITECT
location:
15 Surfside Avenue, CLOVELLY, New South Wales, 2031 
tel:
02 9664 1400
fax:
02 966 41499
abn:
Web Site: Visit Site
 
Click here to go back

CLICK ON THE IMAGES BELOW TO ENLARGE
   
 

Ro Murray Architect is a small, innovative practice, designing houses for all locations – from Woollahra to Wombarra, and Blackheath to Berry.  From a childhood of cubby houses and carpentry sets, Ro’s love of building has endured.

Ro combines intuition and empathy with a practical, environmentally-sensitive approach.

Seaside house at Bronte

This 1920’s house needed modernising – retaining the original character of the house, but enlarging and altering it to create 6 bedrooms, bathrooms and studios, while opening up the view at the front.  Blue-green and sandy colours reflect the seaside theme.  The brief included an open plan living space facing north.  The coloured render and power-coated aluminium windows and doors had to be maintenance-free.

One of the challenges was the steeply sloping site, which needed terracing and retaining walls.  The front garden – exposed to sea salt – is a native seaside garden, low maintenance, with no lawn.  Each terrace is a separate room with its own identity, leading to the studio at the rear.  The free-standing studio incorporates passive solar design with the coloured concrete slab absorbing winter sun for heating and shade during summer.  The rippled zincalume, on the first floor bedroom, reflects the light – reminiscent of the ever-changing water below.

Garden house at Wahroonga

The client wanted to restore the original 4 room sandstone cottage and add 4 bedrooms, bathrooms, kitchen, laundry, modern living and a double garage.  A new 2 storey wing at the rear captured the northern sun and protected the outdoor living area from southerly winds.  The new wing is at right angles to the street, with the driveway to one side and the garage to the rear.

The new living area is separate to the original cottage with a glass connection across a garden.  The inside and outside become one, with glass walls on both sides providing a pleasant vista from the rear garden through to the original sandstone cottage.  Simplicity and separateness are the keys to this addition.

 
Add To Hotlist
CONTACT :
All fields required
Name :
Email :
Phone number :
Message:
Enter Secure Code:
code
Click here to go back